ABC80 syntymäpäiväkuvat 2008

ABC:n pyöreät muodot korostuvat lähikuvassa. Tietokone ja näppäimistö on koottu samaan pakettiin. Kotelon reuna muodostaa hyvän rannetuen.

Kuvassa mukana alkuperäinen ohjelmakasetti. Myöhemmin oli saatavana myös suomeksi käännetty ohjelmisto. Ajan tavan mukaan ajateltiin, että käyttäjän keskeisin taito oli BASIC-ohjelmointi. Kasetilla olevat ohjelmat ovat esimerkkejä siitä, miten pitäisi ohjelmoida. Mukana on esittelyohjelma, muutama peli kuten shakki ja othello, esimerkkiohjelmia matematiikasta sekä muistintestausohjelmat.

Alkuperäiseen kokoonpanoon kuului modifioitu kasettinauhuri (ensimmäinen oli tavallinen radio-kasettisoitin), matkatelevisio, josta oli poistettu kanavan valitsin ja sen paikalle oli laitettu tietokoneen virtalähde ja tietysti mikroprosessoriyksikkö-näppäimistö (Suomessa puhuttiin siihen aikaan mielellään mikroprosessoreista mieluummin kuin keskusyksiköistä  tai tietokoneista - mikrotietokone sana vakiintui vasta 80-luvun alussa).

Varhaisessa vaiheessa, jo seuraavana vuonna (1979) ABC80:lle oli saatavissa kaksikin levykeasemaa: Luxorin ABC 830 ja Scandia Metricin FD2 (ei kuvassa). Luxorin levykeasema tarvitsi toimiakseen erillisen laajennusyksikon (ei kuvassa - kuvassa irrallinen laajennuskehikko), jossa tarvittiin ROM-kortti levykekäyttöjärjestelmää varten ja ohjainkortti levykeasemalle (kuvassa). Metricin asemassa kaikki tarvittava oli sisään rakennettuna. Laajennusyksikköä käytettiin erilaisten mittauskorttien liitäntäpaikkana.

Tästä kulmasta ABC80 näyttää mittaustietokoneelta. ABC:n juuret ovat Dataindustrierin suunnittelussa. Firma tunnettiin Databoard-mittauskorteistaan. Tämä historia näkyy myös ABC80 toteutuksessa. Siitä tuli mittaustietokone. Kortit kuvassa vasemmalta: kirjoitinporttikortti, D/A-kortti, 16 kanavainen ohjelmoitava A/D-kortti, kaksi kanavainen A/D-kortti ja SIO-kortti. Ruotsissa oli saatavissa kymmeniä erilaisia mittauskortteja. Suomalainen Elacon Oy teki myös omaa mittauskorttisarjaa ABC:lle.

Takaapäin otetuista kuvista selviää, että tuulettimet eivät niihin aikoihin olleet muodissa. Suuri jäähdytyslevy hukkasi ylijäämälämmön. Kun ensimmäiset IBM-yhteensopivat tulivat toimistoihin työntekijät valittivat koneiden meluisuutta aikaisempiin verrattuna.